Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ληστεία στη Ροδίτσα


Στη Ροδίτσα-Λαμίας σημειώθηκε ληστεία σε σπίτι στην οδό Ν.Τζουβάρα.Οι ληστές πήραν χρυσαφικά και ασημικά .Στο σπίτι αυτό είχε ξανασημειωθεί ληστεία που είχαν κλέψει ένα γκαζάκι.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Νεκρος ο γιος του Κανταφι ?






Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα «Μπαμπ αλ Αζιζία», όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.


Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Ραδιενέργεια στο νερό

Οι Ιαπωνικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι σε μονάδες εκκαθάρισης του νερού ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια,
 δόθηκε διαταγή προς τους πολίτες να μην πίνουν νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Υποστηρικτικό ρόλο δίνει στο ΝΑΤΟ η Γαλλία για τη Λιβύη

Προς συμφωνία φέρεται να κινείται το ΝΑΤΟ σχετικά με την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Η Γαλλία δηλώνει ότι η Συμμαχία θα έχει «τεχνικό ρόλο» και ο πολιτικός έλεγχος θα ανατεθεί σε επιτροπή, στην οποία θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των εμπλεκόμενων ΝΑΤΟϊκών συμμάχων και του Αραβικού Συνδέσμου. Νέα συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη συναντώνται στο Λονδίνο οι χώρες που μετέχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας».

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν ήδη ανοιχτά των ακτών της Λιβύης για την ξεχωριστή επιχείρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων. Η Τουρκία στέλνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο. Και την ίδια στιγμή προειδοποιεί διά στόματος Αμπντουλάχ Γκιουλ τις χώρες του συνασπισμού να μην επιδιώξουν «κρυφή ατζέντα» στη Λιβύη.

Η Γερμανία εμπλέκεται ενεργότερα στο Αφγανιστάν προκειμένου να απελευθερώσει επιχειρησιακά δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αποσύροντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις της από τις πτήσεις των AWACS στη Μεσόγειο -με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ να επιμένει ότι δεν πρόκειται για μία απευθείας «ανταλλαγή».

Η Βρετανία ανακοινώνει, εν τω μεταξύ, ότι ο συνασπισμός διευρύνεται με το Κουβέιτ και την Ιορδανία, που πρόκειται να προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Συμμετέχει ήδη με τέσσερα μαχητικά το Κατάρ και προσφέρουν υποστήριξη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Τεχνικός ρόλος» του ΝΑΤΟ


Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Συμμαχίας συνεδριάζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες από τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), με τη Γαλλία να δηλώνει πως το ΝΑΤΟ θα έχει «τεχνικό ρόλο» στις επιχειρήσεις και δεν πρόκειται να ασκήσει την «πολιτική καθοδήγηση».

Η Συμμαχία θα παρέμβει ως «εργαλείο σχεδιασμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων» για την εφαρμογή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η «πολιτική καθοδήγηση» του συνασπισμού θα ανατεθεί σε μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που παίρνουν μέρος στην επέμβαση και του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό πρόκειται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στο Λονδίνο, προανήγγειλε ο Αλέν Ζιπέ προβλέποντας ταυτόχρονα μία «ταχεία έκβαση» του πολέμου στη Λιβύη. Και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μίας χερσαίας επιχείρησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες -που επιδιώκουν να παραδώσουν το συντονιστικό ρόλο-, η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν την Τρίτη ότι η Συμμαχία πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό επιχειρησιακό ρόλο, ωστόσο στους κόλπους της Συμμαχίας ανέκυψε διαφωνία ως προς τον πολιτικό έλεγχο.

Η Τουρκία επιμένει ότι οι επιχειρήσεις έχουν υπερβεί την εντολή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παραμένει ασαφές εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (η οποία έχει συνταχθεί με Ρωσία και Κίνα στο θέμα της Λιβύης) θα δεχθεί ένα συμβιβασμό σήμερα.

Τουρκικές προειδοποιήσεις για «κρυφή ατζέντα»

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε για «οπορτουνισμό» ορισμένες χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

«Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ρέπουν προς τον οπορτουνισμό» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη, τα οποία έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει να μην επιδιώξουν οποιουδήποτε είδους «κρυφή ατζέντα».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε παράλληλα τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί. «Αυτοί που κυβερνούν τη Λιβύη πρέπει να παραιτηθούν αμέσως ώστε να αποτρέψουν η χώρα να λεηλατηθεί από άλλους» είπε ο Γκιουλ χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Λίβυο συνταγματάρχη.

Η δήλωση Γκιουλ είναι το ισχυρότερο τέτοιο μήνυμα που έχει στείλει η Άγκυρα όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη. Η Τουρκία μέχρι σήμερα καλούσε σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η Τουρκία είναι κυρίως ενοχλημένη από τη στάση της Γαλλίας, η οποία δεν ενημέρωσε πλήρως τους συμμάχους της πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, και για το γεγονός ότι η ίδια δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του περασμένου Σαββάτου στο Παρίσι που «σήμανε» και την έναρξη των επιχειρήσεων.

Επιμελητειακή υποστήριξη από Κουβέιτ και Ιορδανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η συμμαχία διευρύνεται με το Κουβέιτ και την Ιορδανία, που πρόκειται να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις. Το Κατάρ έχει στείλει ήδη τέσσερα αεροσκάφη, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν υποστήριξη.

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου ο Κάμερον σημείωσε ότι η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων έχει επιβληθεί στη Λιβύη και ότι 11 κράτη συμβάλλουν με 150 αεροσκάφη.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ραδιενέργεια: Από τι κινδυνεύουμε αν εκτεθούμε και πως να προστατευθούμε



Η ραδιενέργεια είναι μια μορφή ιοντίζουσας ακτινοβολίας, δηλαδή μια μορφή ενέργειας που εκπέμπεται από κάποια πηγή και διαδίδεται στο χώρο. Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του δέχεται συνεχώς ενέργεια με τη μορφή ακτινοβολίας, τόσο από το φυσικό του περιβάλλον (γήινο και διαστημικό) όσο και από τεχνητές πηγές, τις οποίες εφηύρε ο ίδιος.
Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει είτε άμεσα, είτε πιο μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν τα ραδιενεργά σωματίδια, να τα καταπιούν ή αυτά να κάτσουν στο δέρμα τους.
Η δόση και η διάρκεια της έκθεσης παίζουν καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα συνέπειες, καθώς επίσης το είδος των ραδιενεργών σωματιδίων, καθώς μερικά είναι πιο επικίνδυνα ή πιο ανθεκτικά από άλλα.
Η έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να ακολουθηθεί από άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει στο θάνατο του ανθρώπου.
Τέτοιες δόσεις που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλα ραδιολογικά ή πυρηνικά ατυχήματα και είναι μια πιθανή απειλή και για την περίπτωση της Ιαπωνίας, αν η κατάσταση στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, που είναι τόσο πιθανότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δόση της ακτινοβολίας.
Σημαντικές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο γενετικό του υλικό του κυττάρου (στο DNA), διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους, όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Οι ακτινοβολίες περιλαμβάνονται στους περίπου 4.000 γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Πιο ευαίσθητοι στη ραδιενέργεια είναι ο θυρεοειδής (καρκίνος του συγκεκριμένου αδένα) και ο μυελός των οστών (λευχαιμία).
Ο κίνδυνος για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ακτινοβολίας εξαρτάται από τη λεγόμενη ενεργό δόση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την απορροφούμενη στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια, το είδος της ακτινοβολίας και το είδος του ακτινοβολούμενου ιστού.
Μονάδα μέτρησης της ενεργού δόσης είναι το Sievert (Sv-Σιβέρτ) και τα υποπολλαπλάσιά του mSv (μιλισιβέρτ) και μSv (μικροσιβέρτ).
Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ.
Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).
Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 5.000 mSv (5 Sv) σε διάστημα μερικών ωρών. Η έκθεση σε 1 Sv ακτινοβολίας εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5%.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι γύρω στα 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν ναυτία, εμετό, αδυναμία, διάρροια, πονοκεφάλους, πυρετό, πτώση μαλλιών, δερματικά εγκαύματα, δυσλειτουργία οργάνων, πρόωρη γήρανση και πιθανώς πρόωρο θάνατο.
Τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα καίσιο-137 και ιώδιο-131 είναι οι κυριότερες απειλές μέχρι στιγμής από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία.
Το καίσιο-137, που είναι πιο επικίνδυνο, μπορεί να μολύνει την τροφή και το νερό, συσσωρευόμενο στους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπως στους μυς. Έχει ημι-ζωή περίπου 30 ετών και αποβάλλεται σταδιακά μέσω των ούρων.
Το ιώδιο-131, που αναπνέεται ή καταπίνεται, έχει πιο σύντομη ημι-ζωή οκτώ ετών. Συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε λίγα χρόνια, ενώ σε χαμηλές δόσεις μειώνει την παραγωγή των ορμονών του αδένα.
Τρόποι προστασίας
Η εκκένωση μιας περιοχής ώστε να απομακρυνθεί ο πληθυσμός, η καταφυγή σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο χώρο, κατά προτίμηση σε ένα υπόγειο ή ειδικό καταφύγιο, καθώς και η λήψη χαπιών ιωδίου, είναι οι τρεις κυριότεροι μέθοδοι προστασίας των πολιτών σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας.
Η σφράγιση του χώρου διαμονής, αν πρόκειται για σπίτι, πρέπει να γίνεται σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες με κολλητικές ταινίες και κάθε άλλο μέσο, ώστε να μην εισχωρήσει η ραδιενεργός σκόνη στο χώρο, την εισπνεύσουν οι άνθρωποι και επικαθήσει στους πνεύμονές ή το δέρμα τους.
Βοηθάνε επίσης τα συχνά ντους, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ραδιενεργά σωματίδια που έχουν εναποτεθεί στο δέρμα, αλλά δεν πρέπει κανείς να τρίβει το δέρμα του για να μην διευκολύνει την είσοδο των σωματιδίων στον οργανισμό.
Το κάπνισμα, το φάγωμα των νυχιών, η επαφή των δαχτύλων με το στόμα κ.λπ. πρέπει να αποφεύγονται επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας.
Τα χάπια ιωδίου, που μοιράζουν οι αρμόδιες Αρχές, όταν κρίνουν ότι πρέπει, πλημμυρίζουν με ιώδιο τον θυρεοειδή, ώστε να μην μπορεί να απορροφήσει πια το ραδιενεργό ιώδιο. Έτσι, εμποδίζουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ένα κίνδυνο που αφορά πρωτίστως τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους, τις έγκυες και τις μητέρες που θηλάζουν.
Κατά προτίμηση, το ιώδιο λαμβάνεται μια ώρα πριν την έκλυση της ραδιενέργειας, ενώ μπορεί να ληφθεί και 24 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα, αλλά η προστασία του που παρέχει τότε, είναι μειωμένη πια κατά 25%, σύμφωνα με τον διευθυντή του IRSN Πατρίκ Γκουρμελόν.
Η ιαπωνική κρίση, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έχει πυροδοτήσει ένα πανικό στην Ιαπωνία και σε γύρω χώρες για την αγορά χαπιών ιωδίου, κυρίως μέσω Ίντερνετ, όπου πωλούνται πλέον πάνω και από 500 δολάρια το κουτί των 14 χαπιών. Τα αποθέματα αμερικανικών εταιριών που πουλάνε ιωδιούχο κάλιο, έχουν ήδη εξαντληθεί.
Το ιωδιούχο κάλιο είναι ένα άλας που μπλοκάρει την είσοδο στον οργανισμό του καρκινογόνου ραδιενεργού ιωδίου. Σε περιοχές της Ασίας πολλοί άνθρωποι έχουν αδειάσει τα φαρμακεία ακόμα και από τα μπουκαλάκια του αντισηπτικού υγρού ιωδίου, για να το αλείψουν γύρω από το λαιμό τους, μια πρακτική όμως που δεν έχει αποτέλεσμα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι περιττή αυτή η υστερία και ότι τα χάπια ιωδίου έχουν περιορισμένη χρησιμότητα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ανακοίνωσή του, ζητά από τους ανθρώπους να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να μην παίρνουν μόνοι τους χάπια, καθώς δεν αποτελούν «αντίδοτο κατά της ραδιενέργειας» και δεν προσφέρουν προστασία από ισχυρότερα ραδιενεργά στοιχεία όπως το καίσιο, ενώ μπορεί να έχουν παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εγκύους.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ανησυχία από νέες εκρήξεις στη Φουκουσίμα



Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊτσί, μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται να βγαίνει καπνός από το εργοστάσιο.
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco), ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού μικρή. Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από συγκέντρωση υδρογόνου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo που επικαλέστηκε τη διαχειρίστρια εταιρεία, από τις σημερινές εκρήξεις υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα 3, βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.
Εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο. 2
Την ίδια ώρα εκτός λειτουργίας τέθηκε το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού -προηγήθηκε παρόμοια έκρηξη το Σάββατο στον αντιδραστήρα Νο. 1. «Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης», δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η Tokyo Electric Power άρχισε να τροφοδοτεί και πάλι με νερό τον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να τον κρυώσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Νωρίτερα η Tokyo Electric Power Co. είχε ανακοινώσει ότι οι ράβδοι καυσίμου μέσα στον πυρήνα του αντιδραστήρα αριθμός 2 είχαν αποκαλυφθεί σχεδόν εντελώς.
Καθώς δεν λειτουργούν οι αντλίες που επιτρέπουν να παραμένουν μέσα στο νερό οι ράβδοι του καυσίμου, το επίπεδο του νερού μειώθηκε μέσα στον αντιδραστήρα και οι ράβδοι είναι πιθανό να αποκαλύφθηκαν, εξήγησε η Tepco σε συνέντευξη Τύπου.
Εντούτοις, όπως έκανε και με τους αντιδραστήρες 1 και 3, η εταιρεία έριξε θαλασσινό νερό κατ' ευθείαν στον αντιδραστήρα ώστε να καλυφθούν και πάλι οι ράβδοι και να σταματήσει η διαδικασία της σύντηξης.
Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες σε άλλο πυρηνικό σταθμό που επλήγη από το σεισμό, στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες που ψύχονται με ασφάλεια βρίσκονται στο συγκρότημα Φουκουσίμα Νταϊνί κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο. 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη. «Σημειώθηκε έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA. Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3, εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή».
«Ανησυχητική χαρακτήρισε τη κατάσταση μετά το ατύχημα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Εχουμε ένας σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, αφού υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν έχουμε μία καταστροφή», πρόσθεσε.
Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πλέον. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε καμία περίπτωση», είπε διευκρινίζοντας ότι η καταστροφή θα προέλθει «από την τήξη του αντιδραστήρα και κυρίως τη διάρρηξη του κελύφους που τον περιβάλλει».
Από την πλευρά της, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας απέκλεισε το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα για ένα Τσερνόμπιλ», τόνισε ο Κοϊτσίρο Γκένμπα στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, μεταφέροντας την εκτίμηση της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ενεργείας.
Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα διαθέτει έξι αντιδραστήρες και βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.



Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν την μυθική Ατλαντίδα στους βάλτους της νότιας Ισπανίας






















Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόϊντ του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ...


, υποστηρίζει ότι πιθανότατα εντόπισε την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε μια βαλτώδη περιοχή στη νότια Ισπανία.

Οι ερευνητές -σε μια επίκαιρη αναφορά στα τραγικά γεγονότα μετά το σεισμό της Ιαπωνίας- πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο τσουνάμι «κατάπιε» την μυθική μητρόπολη, για την οποία έγραψε ο φιλόσοφος Πλάτων πριν περίπου 2.400 χρόνια, αλλά πολλοί επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

«Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να σαρώσουν την ενδοχώρα σε βάθος 100 χιλιομέτρων και γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε (σ.σ. στην περίπτωση της Ατλαντίδας)», δήλωσε ο Φρόϊντ στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές αρχαιολόγοι και γεωλόγοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Ισπανοί) χρησιμοποίησαν μια δορυφορική φωτογραφία που εμφανίζει τα ίχνη μιας βυθισμένης πόλης βόρεια του ισπανικού λιμανιού του Κάδιθ (τα Γάδαρα των αρχαίων Ελλήνων). Η πόλη βρίσκεται λίγο έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ, στην περιοχή του Ατλαντικού και κατ’ αρχήν χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια. Εκεί, σε αυτή την τεράστια βαλτώδη περιοχή του Πάρκου Ντόνα Άνα, ένα από τα πιο εκτεταμένα έλη της Ευρώπης, στο αχανές δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βγήκαν την Ατλαντίδα, με τη βοήθεια υπόγειων ραντάρ, ψηφιακής χαρτογράφησης της περιοχής και της σύγχρονης υποθαλάσσιας τεχνολογίας.

Εξάλλου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι την θεωρία τους ενισχύει η ανακάλυψη -από την ίδια επιστημονική ομάδα- στην κεντρική Ισπανία μιας παράξενης σειράς ιχνών άλλων πόλεων, που θεωρούν ότι παραπέμπει στην κατασκευή «αναμνηστικών πόλεων», οι οποίες χτίστηκαν κατά το πρότυπο της Ατλαντίδας, όταν οι εναπομείναντες κάτοικοί της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν πιο βόρεια και πιο βαθιά στο εσωτερικό της χώρας. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Κυριακή σε ειδική εκπομπή με τίτλο «Βρίσκοντας την Ατλαντίδα» στο κανάλι του National Geographic.

Ο Φρόϊντ παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί με βεβαιότητα πως πρόκειται για την Ατλαντίδα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι πρόκειται περί αυτής. «Βρήκαμε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε δει πριν, πράγμα που παρέχει ένα βαθμό αξιοπιστίας, ειδικά στην αρχαιολογία». Όπως είπε, τσουνάμι στη συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας έχουν αναφερθεί εδώ και αιώνες, με μεγαλύτερο αυτό που έπληξε την Λισσαβώνα το 1755 και είχε ύψος δεκαόροφου κτιρίου.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή αυτή της νότιας Ισπανίας, καθώς και στις μυστηριώδεις «πόλεις» σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων, για να μελετήσουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς και να χρονολογήσουν αντικείμενα που θα ανακαλυφθούν.
Άλλες περιοχές του κόσμου, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως πιθανές τοποθεσίες της Ατλαντίδας, μεταξύ αυτών η αρχαία Θήρα (Σαντορίνη).

ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ από το τσουνάμι στην Ιαπωνία!





Εναέριες φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πάνω από την Ιαπωνία έχουν αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής...


σε δεκάδες προάστια και δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ιαπωνία: Αγώνας δρόμου στη Φουκουσίμα...







Για κίνδυνο έκρηξης στο κτίριο όπου στεγάζεται ο αντιδραστήρας 3 του πυρηνικού εργοστάσιου της Φουκουσίμα, προειδοποίησε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδοθεί οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι... οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Η γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε την εκτίμηση για το αρχικό μέγεθος του σεισμού ανεβάζοντάς τον στους 9 βαθμούς, από 8,8 Ρίχτερ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν από την έκρηξη στη Φουκουσίμα ενώ έως και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια ανέφερε αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

Υποδεέστερες του Τσερνόμπιλ οι συνέπειες από την έκρηξη στο Φουκουσίμα 1...

























Τρία πρώτα θύματα της ραδιενέργειας που οδεύει προς ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα...
Η σημερινή έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και συνεπώς δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα γάλλοι ειδικοί επιστήμονες.
"Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που... συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

"Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες", πρόσθεσε. "Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλα μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας", επεσήμανε ο Γκουπτά.

Σε παρόμοιες εκτιμήσεις οδηγήθηκε και ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ, λέγοντας ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ. "Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουγρούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν", δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπου σημειώθηκε έκρηξη, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

Και οι τρεις ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Εξάλλου το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

Κουρσούμ τζαμί







Στα Τρίκαλα διατηρείται και πρόσφατα επισκευάσθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως, ένα από τα καλύτερα τεμένη που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο το Κουρσούμ-Τζαμί.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Κτίστηκε στα χρόνια της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Σουλεϊμάν (1520-1566) που ονομάστηκε από τους Τούρκους Σουλτάνος και Νομοθέτης (Κανουνής). Το τζαμί αυτό δεν κτίστηκε από κάποιο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά είναι χτίσμα του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα Σινάν που ήταν ελληνικής καταγωγής και είχε χτίσει άλλα 81 τζαμιά.Ο Οσμάν Σάχ βρέθηκε στα Τρίκαλα εξόριστος και κατά την παραμονή του στην πόλη έκτισε το θαυμάσιο αυτό τζαμί στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ
Η σπουδαιότητα αυτού του τζαμιού δεν είναι η αρχαιότητά του, αλλά ο μεγαλοπρεπής του θόλος που το καθιστά μεγάλο μνημείο. Και το καθιστά γιατί ούτε από την αρχαία εποχή, ούτε από την ρωμαϊκή, ούτε τη βυζαντινή, υπάρχει κάποιο άλλο σημαντικό μνημείο στην πόλη μας. Ημισφαιρικός το σχήμα του θόλου είναι ίδιο με το θόλο του τζαμιού Νουρι Οσμανιέ της Κωνσταντινουπόλεος. Η διάμετρος του θόλου φθάνει περίπου τα 18 μέτρα,είναι μολυβοσκέπαστος, στα Τούρκικα Κουρσούν καπλαμτίς, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του.Έχει διαστάσεις 21,32 Χ 21,38 και η κορυφή του τρούλου του απέχει από το έδαφος 22,50 μ.. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ελαφρά τούβλα, λεπτότερα από τα συνηθισμένα, αλλά και πολύ μικρότερα και πλατύτερα.Τον καιρό εκείνο ο χώρος γύρο από το τζαμί ήταν ένα μικρό πάρκο με πολλά δέντρα ιδίως με μπορμποτσιλές, ιερό δέντρο των Τούρκων, ορισμένες από τις οποίες σώζονταν και μεταπολεμικά ακόμα. Ακριβώς δίπλα στο τζαμί βρίσκεται το με οκταγωνική κάτοψη μαυσωλείο του Οσμάν Σάχ, κτισμένο περίπου στα 1567-68.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ιστορία νομού Τρικάλων - Η πόλη των Τρικάλων


                                  




Ο νομός κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Παλαιολιθικά δείγματα κατοίκησης έχουν διαπιστωθεί στο σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου βρέθηκαν εργαλεία Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής (33000 - 8000 π.Χ.). Το σπήλαιο συνέχισε να κατοικείται ως το τέλος της Νεολιθικής Εποχής με αρχές Χαλκοκρατίας (2800 π.Χ.) που εγκαταλείφθηκε. Βρέθηκαν κομμάτια από αγγεία της Αρχαιότερης Νεολιθικής Εποχής (6000 - 5000 π.Χ.) με εμπίεστες νυχιές και γραπτά της Μέσης Νεολιθικής (5000 - 4000 π.Χ.). Νεολιθικές θέσεις έχουν εντοπιστεί κοντά στο χωριό Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, 9 χλμ ΒΔ από τα Τρίκαλα, ενώ στην πλατιά μαγούλα Ζάρκου βρέθηκε πήλινο πρόπλασμα σπιτιού, με ειδώλια, προσφορά σε θεμελίωση κατοικίας (Νεότερης Νεολιθικής Εποχής, 5η χιλιετία π.Χ.). Η πρωτεύουσα του νομού συνδέεται με θεότητες της ιατρικής, όπως η νύμφη Τρίκκη. Προστάτιδα της υγείας και της ιατρικής, γεννήθηκε στις όχθες του Ληθαίου και έδωσε το όνομα της στην πόλη. Βασιλιάς της Τρίκκης ήταν ο φημισμένος γιατρός Ασκληπιός και θεωρείται τέκνο της πόλης. Συνέλεγε τα θεραπευτικά βότανά του στο όρος Κερκέτιο (Κόζιακας). Το Ασκληπιείο της Τρίκκης ήταν από τα αρχαιότερα. Η Τρίκκη πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με την Οιχαλία και την Ιθώμη (Φανάρι Καρδίτσας) με τριάντα πλοία. Ηγήθηκαν τα παιδιά του Ασκληπιού, Μαχάων και Ποδαλείριος, ξακουστοί γιατροί επίσης. Ο Όμηρος ονομάζει την Τρίκκη αλογοθροφούσα και αναφέρεται στο Μαχάονα που γιάτρεψε τον πληγωμένο από βέλος Μενέλαο με βοτάνια που είχε δώσει ο Χείρων στον πατέρα του Ασκληπιό (Ιλ. Δ, 193-219).
Στους Αρχαϊκούς Χρόνους (700 - 478 π.Χ.), όταν ο οργανωτής της Θεσσαλίας Αλεύας Πυρρός καθιέρωσε την τετραρχία. Το κράτος Εστιαιώτις ή Ίστιαιώτις απλωνόταν περίπου στα όρια του σημερινού νομού Τρικάλων. Η ονομασία, όπως γράφει ο Στράβων, οφείλεται στην εγκατάσταση αποίκων από την Ιστιαία της Εύβοιας.
Σπουδαίες πόλεις στην αρχαιότητα ήταν η Τρίκκη και το Αιγίνιον (Καλαμπάκα). Η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη, κυρίως γύρω από το ποτάμι. Όπως δείχνουν λείψανα οχυρώσεων και ευρήματα, αλλά και φιλολογικές αναφορές, γνωστές πόλεις ήταν επίσης η Οιχαλία, ο Ζάρκος, ο Άτραξ κοντά στο χωριό Πηνειάς, η Φαρκαδών κοντά στον Άτρακα, το Πελινναίο κοντά στο χωριό Πετρόπορος, η Φαλώρεια κοντά στο χωριό Μεγάρχη, η Πιάλεια, το Ποίτνειο κοντά στο χωριό Άγιος Προκόπιος, οι Γόμφοι κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας, η Οξύνεια.
Το 480 π.Χ. οι πόλεις υποτάχθηκαν στους Πέρσες, στην εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων. Στη νομισματική ένωση των Θεσσαλών, γύρω στα 470 π.Χ., περιλαμβάνονται Τρίκκη και Φαρκαδών, ενώ το Πελινναίον που ήταν με τη Λάρισα έκοψε δικό του νόμισμα. Το 378 π.Χ. ενώθηκαν με τις άλλες θεσσαλικές πόλεις υπό τον Ιάσονα των Φερών. Το 352 π.Χ. ολόκληρη η Θεσσαλία ενώθηκε με το κράτος του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας και το 324 π.Χ. ακολούθησε το Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία εναντίον των Περσών.
Με την επικρότηση των Ρωμαίων το 197 π.Χ. η περιοχή της Τρίκκης γνώρισε καταστροφές και ερημώσεις από τις συγκρούσεις Ρωμαίων και Μακεδόνων. Ήταν η μόνη ελληνική δύναμη που αντιστάθηκε πεισματικά, με το Φίλιππο Ε' και το γιο του Περσέα, ο οποίος έδωσε την τελευταία ατυχή μάχη στην Πύδνα το 167 π.Χ.
Ο νομός Τρικάλων δέχτηκε νωρίς το χριστιανισμό. Από τον 1ο κιόλας αιώνα επικράτησε η νέα θρησκεία, η οποία εδραιώθηκε τους επόμενους αιώνες, 4ο, 5ο,6ο, χτίζοντας τους ναούς στη θέση και με τα υλικά των αρχαίων ιερών, όπως στην Τρίκκη, στο Αιγίνιο, στο Ζάρκο. Στα Βυζαντινά Χρόνια η Τρίκκη ονομάστηκε Τρίκαλα και το Αιγίνιο, Σταγοί. Η περιοχή δέχτηκε επιθέσεις από τους εχθρούς της βυζαντινής αυτοκρατορίας - Γότθοι το 396, Ούννοι το 447, Σλάβοι το 577, Σαρακηνοί το 904, Νορμανδοί το 1081. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους ελευθερωτές των Αγίων Τόπων, Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας, το 1204. επιβλήθηκε η Φραγκοκρατία. Ο νομός Τρικάλων σύντομα επανήλθε στους Βυζαντινούς (1210-12) του Μιχαήλ Άγγελου Κομνηνού Α' Δούκα, στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και αργότερα στο βυζαντινό κράτος, με την επανασύσταση, το 1216. Το εξασθενημένο Βυζάντιο αδυνατούσε να υπερασπιστεί τις επαρχίες του. Από τις αρχές του 14ου αι. νέοι επιδρομείς μαστίζουν την περιοχή, κυρίως Αλβανοί, ενώ οι Σέρβοι του Στέφανου Δουσάν (1331- 1355) κατέλαβαν τη δυτική Θεσσαλία (1348-1371). Δεσπότης της Ηπείρου με έδρα τα Τρίκαλα ορίστηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Στέφανου Δουσάν, Συμεών Ούρεσης. Υπήρξε ο τελευταίος Σέρβος διοικητής της Θεσσαλίας, μετά το θάνατο του Στέφανου. Συγγενής της οικογένειας των Φιλανθρωπινών, εγκατέλειψε νωρίς (1381) την εξουσία και έγινε μοναχός. Με το όνομα Ιωάσαφ ίδρυσε το Μεγάλο Μετέωρο, με τον Αθανάσιο Μετεωρίτη.
Στους βράχους των Μετεώρων κατέφυγαν ερημίτες από τον 11ο αιώνα, οι οποίοι με την εισβολή των Τούρκων (1393) αυξήθηκαν και δημιούργησαν πολιτεία ολόκληρη με περισσότερα από είκοσι μοναστήρια. Αιτία η καταπίεση, η βαριά φορολογία και η εξαθλίωση των Ελλήνων, καθώς οι εύφορες εκτάσεις πέρασαν στα χέρια των κατακτητών. Πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν σε ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές, απολαμβάνοντας την ελευθερία και τα αγαθά της φύσης, σε πραγματικά σκληρές συνθήκες. Εξαιρετικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής στις περιοχές αυτές είναι τα μεγάλα πετρόχτιστα σπίτια και οι εκκλησίες. Αναπτύχθηκε η οικοτεχνία και άνθησε τους τελευταίους ιδίως αιώνες, από τα τέλη του 17ου ως τις αρχές του 19ου αι. Ονομαστά ήταν τα δέρματα και τα μάλλινα υφαντά των Τρικάλων, τα βαμβακερά του Ζάρκου, τα μεταξωτά της Καλαμπάκας.
Στα Τρίκαλα λειτούργησε η περίφημη Σχολή Τρίκκης από το 1543 έως το 1854, με μικρές διακοπές, στον παλαιό ναό της Αγίας Επισκέψεως, όπου δίδαξαν ονομαστοί δάσκαλοι. Το 1856 μεταφέρθηκε μαζί με τη βιβλιοθήκη στο μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα ή Δούσικο και ονομάστηκε Ελληνική Σχολή. Τα Τρίκαλα ελευθερώθηκαν το 1881, αλλά μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 περιήλθαν ξανά στους Τούρκους ως το 1898, που ελευθερώθηκαν οριστικά, ύστερα από επαναστάσεις, αγώνες και θυσίες αιώνων. Μεγάλη μορφή του αγώνα υπήρξε ο παπαΘύμιος Βλαχάβας (1808).
Η πόλη των Τρικάλων
Σύγχρονη πόλη, με πολλές ομορφιές, καλή ρυμοτομία, ανοιχτές πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους. Είναι χτισμένη στη ΒΔ άκρη του θεσσαλικού κάμπου, κοντά στις υπώρειες των Χασίων και διασχίζεται από το Ληθαίο ποταμό. Οι όχθες, κατάφυτες με πλατάνια και άλλα υδροχαρή, προσφέρονται για περιπάτους και ξεκούραση. Τις συνδέουν γέφυρες που διευκολύνουν την κίνηση των κατοίκων και προσθέτουν στη γραφικότητα της πόλης. Η κεντρική γέφυρα στολίζεται με σιντριβάνι, στην κοίτη του ποταμού. Ο Ληθαίος αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς και ενέπνευσε τους νεότερους λογοτέχνες. Η πόλη έχει αρκετά αξιοθέατα και σώζει καλοχτισμένα αρχοντικά, όπως το κτίριο της παλαιάς εφορίας, στην οδό Γαριβάλδη. Στεγάζει το λαογραφικό μουσείο και την πινακοθήκη. Θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες γωνιές στην παλαιά συνοικία Βαρούσι, η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Οι ναοί και οι αρχαιότητες προσελκύουν επίσης τους επισκέπτες. Από το λόφο της αρχαίας ακρόπολης, με τα λείψανα του βυζαντινού φρουρίου και το ρολόι, θα δείτε την πόλη από ψηλά. Η αρχαία πόλη, Τρίκκη, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η σημερινή, θεωρείται γενέτειρα του Ασκληπιού και της νύμφης Τρίκκης. Αρχαιότατο ιερό του θεού της ιατρικής αναφέρεται από το Στράβωνα (ιστορικός και γεωγράφος, 65 π.Χ. - 23 μ.Χ.). Με το όνομα Τρίκαλα αναφέρεται πρώτη φορά η πόλη από την Άννα Κομνηνή, στην «Αλεξιάδα», τον 11ο αι. Είναι εμπορικό και πνευματικό κέντρο και έχει παράδοση στο τραγούδι. Από εδώ κατάγονται ο Βασίλειος Νταλαμπίρας, η σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και έχει ρίζες ο Δημήτρης Σγούρος. Επίσης τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού: Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Σαμολαδάς, Μπάμπης Μπακάλης, Χρίστος Κολοκοτρώνης, Δημήτρης Μητροπάνος.

Υπό την απειλή της ραδιενέργειας βρίσκεται η Ιαπωνία




                                                                               

Υπό την απειλή της ραδιενέργειας βρίσκεται η Ιαπωνία μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1, οι εγκαταστάσεις του οποίου επλήγησαν χθες από τον φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Το πρακτορείο αναφέρει πως δεκάδες εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν και κάποιες αναφορές για νεκρούς, οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιώθεί. Επικαλούμενο υπουργικές πηγές,το NHK αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος).
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ. από την εκκενωθείσα ζώνη».
Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα, καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι, και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.
Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 10 χλμ γύρω από τον αντιδραστήρα.
Νωρίτερα, η ιαπωνική υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων είχε ανακοινώσει ότι οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον υπ' αριθμόν 1 αντιδραστήρα βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι 10 μέτρων που ακολούθησε.
Σύμφωνα με το νέο προσωρινό απολογισμό που διέθεσε στον Τύπο η αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπερνά τους 703.
Το απόγευμα, τοπική ώρα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 503, χωρίς όμως να συνυπολογίζει τα 200 με 300 πτώματα που έχουν βρεθεί στα παράλια του Σεντάι. Σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 703.
Περίπου 784 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρει στον απολογισμό της η αστυνομία.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εγκαταλείπουν την ανακύκλωση οι Ελβετοί

                                       




Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι Ελβετοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε σχέση με το περιβάλλον και ανακυκλώνουν εδώ και χρόνια σχεδόν με εμμονή... Φαίνεται όμως ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να εγκαταλείπουν την ανακύκλωση, αφού βρέθηκε ότι τα μελάνια των εφημερίδων είναι τοξικά και ενδέχεται να περάσουν και να επιμολύνουν συσκευασμένα τρόφιμα μου μεταφέρονται σε ανακυκλωμένα χαρτοκιβώτια.

Το πρόβλημα είναι ότι τα μελάνια των εφημερίδων περιέχουν τοξικά χημικά, υποπροϊόντα πετρελαίου. Κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης τα συγκεκριμένα χημικά ενσωματώνονται στις χαρτοσυσκευασίες και αν τα πακέτα χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, τότε είναι πολύ πιθανό τα τοξικά να επιμολύνουν και το φαγητό.

Στο ειδικό εργαστήριο ελέγχου τροφίμων στη Ζυρίχη οι επιστήμονες εξετάζουν δείγματα από 119 διαφορετικά τυποποιημένα τρόφιμα όλων των κατηγοριών. Μέσα σε σακουλάκι δημητριακών προερχόμενο από γερμανικό σούπερ μάρκετ βρέθηκαν τοξικές συγκεντρώσεις από 10 έως 100 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι τοξικές ουσίες διαπέρασαν ακόμα και την αεροστεγή συσκευασία που προστατεύει το τρόφιμο.

Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό στην Ιαπωνία


                                                            


Το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων προκάλεσε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία και το τσουνάμι δέκα μέτρων που τον ακολούθησε, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά του.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 8,9 Ρίχτερ και ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 373 χλμ από την ιαπωνική πρωτεύουσα, στα βορειοανατολικά της 


χώρας.
Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι η στάθμη του τσουνάμι είναι μεγαλύτερη από κάποια νησιά του Ειρηνικού  ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού, αν και ο συναγερμός ήρθη για κάποιες χώρες όπως η Ταϊβάν, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Εκατοντάδες πτώματα, 200 έως 300 σοροί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι στη νομαρχία Μιγιάτζι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ αναφέρει ότι τα θύματα πνίγηκαν.
Περίπου 3.000 κάτοικοι που μένουν κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο στη νομαρχία Φουκουσίμα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαρροή αλλά ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο. 
Αλλοι πυρηνικοί σταθμοί και διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ στις πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι  και σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, τουλάχιστον 80 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε παράκτιες πόλεις.
Πλοίο με 100 επιβαίνοντες παρασύρθηκε από το τσουνάμι, ενώ ένα τρένο αγνοείται.
Πολλοί ισχυροί μετασεισμοί ακολούθησαν, ενώ στην πρωτεύουσα Τόκιο, η οποία συγκλονίστηκε από τις δονήσεις, οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί είναι συνηθισμένο για αυτούς φαινόμενο.
Περίπου 4,4 εκατομμύρια κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη βόρεια Ιαπωνία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Ο σεισμός ξεπερνά σε μέγεθος τα 7,9 Ρίχτερ του 1823 όταν έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι στην περιοχή του Τόκιο.
Πρώτες ενδείξεις τσουνάμι στη Χαβάη
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Χαβάη μεταδίδουν ότι άρχισαν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι.
Οι αρχές της Χαβάης είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνιας.
«Είναι πολύ πιθανό να εκκενώσουμε ορισμένες περιοχές», είπε η Τζόρνταν Σκοτ, σημειώνοντας ότι η περιοχή που είναι πιθανότερο να πληγεί από το παλιρροϊκό κύμα είναι αυτή της βόρειας Καλιφόρνιας κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον.
Καμία αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, με την ελληνική πρεσβεία στη χώρα να εξακολουθεί πάντως να συλλέγει στοιχεία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

  • Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
  • 200 έως 300 σοροί εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι
  • Καμία αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων
  • Απομακρύνθηκαν περίπου 3.000 κάτοικοι που μένουν κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο
  • Πυρηνικοί σταθμοί και διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους
  • Πλοίο με 100 επιβαίνοντες παρασύρθηκε από το τσουνάμι
  • Ενα τρένο αγνοείται
  • Περίπου 4,4 εκατομμύρια κατοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη βόρεια Ιαπωνία

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Δόκτωρ Ζι-Βέγγος

Ποιος Θανάσης

Μας έπιασαν τα χιόνια στη Φθιώτιδα

Χθες το βράδυ στη Φθιώτιδα χιόνιζε,με αποτέλεσμα η Εθνική Οδός Λαμίας-Αθήνας να κλείσει από τα χιόνια .Τα εκχιονιστικά δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τους δρόμους γιατί τα αυτοκίνητα που δεν είχαν αλυσίδες <<τα περισσότερα>> σταματούσαν στην τρίτη και βοηθητική λωρίδα του δρόμου . Τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν γιατί δεν τα άφηναν να περάσουν τα διόδια της Τραγάνας και στον Λεβέντη είχε χιόνι ,τα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί στο Λεβέντη η αστυνομία αντι να τα πάει στα Καμένα Βούρλα τα πήγαν στον Άγιο Κωνσταντίνο.Τώρα η Ε.Ο. έχει ανοίξει και τα αυτοκίνητα πηγαίνουν στην Αθήνα.







Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η ιστορία του Ολυμπιακού


Η ιστορία του Ολυμπιακού
Αθλητικός σύλλογος του Πειραιά, από τους δημοφιλέστερους της χώρας. Καλλιεργεί 16 αθλήματα, στα περισσότερα από τα οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925 και προέρχεται από τη συγχώνευση του «Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου» και του «Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά». Η απόφαση ελήφθη από επιφανείς Πειραιώτες στην ταβέρνα τού Μοίρα στην καρδιά του Πειραιά. Ανάδοχος ήταν ο αξιωματικός του Ναυτικού και αεροπόρος Νότης Καμπέρος, που θέλησε ο τίτλος του νέου συλλόγου να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, την επικράτηση και εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες. Ο βιομήχανος και μετέπειτα Δήμαρχος Πειραιά Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε στο επίθετο «Ολυμπιακός» τις λέξεις Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς κι έτσι ο πλήρης τίτλος του Πειραϊκού συλλόγου ήταν και παραμένει Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).
Ως έμβλημα του νέου συλλόγου επελέγη η κεφαλή ενός δαφνοστεφανωμένου εφήβου και χρώματα το κόκκινο και το άσπρο, κατόπιν προτάσεως του Γιάννη Ανδριανόπουλου, θαυμαστή της ερυθρόλευκης Άρσεναλ, από την εποχή που σπούδαζε νομικά στο Λονδίνο. Το πρώτο Δ.Σ. του Ολυμπιακού αποτέλεσαν οι: Μιχάλης Μανούσκος (πρόεδρος), Νότης Καμπέρος (αντιπρόεδρος), Τριαντάφυλλος Κρέμος (αντιπρόεδρος), Σταύρος Μαραγκουδάκης (γεν. γραμματέας), Θανάσης Κόκκινος (ταμίας), Παναγιώτης Λαγουρατζής (έφορος), Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης και Ε. Κασιμάτης.
Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικό σωμα- τείο και γρήγορα επισκίασε τους ανταγωνιστές του στο λιμάνι, για να γίνει ο κυρίαρχος του Πειραιά, με επικεφαλής τη θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλαίων, που αποτέλεσαν την ψυχή της ομάδας στα πρώτα της βήματα. Παιδιά γνωστής οικογένειας στον Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του Ολυμπιακού σ' όλη την Ελλάδα. Στην αρχή έπαιξαν οι τέσσερις Ανδριανόπουλοι, ο Γιάννης, ο Ντίνος, ο Γιώργος και ο Βασίλης. Αργότερα, εμφανίστηκε και ο Λεωνίδας και για ένα μικρό χρονικό διάστημα αγωνίστηκε και ο Στέλιος. Η πεντάδα της επίθεσης με τους πέντε αδελφούς έγινε θρύλος.
Οι χρυσές περίοδοι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού είναι η δεκαετία του '30, κατά την οποία ξεκίνησε η αντιπαράθεση με τον «αιώνιο αντίπαλο»Παναθηναϊκό, η δεκαετία του '50 με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα, εποχή που η ομάδα απέκτησε το προσωνύμιό της «Θρύλος» και τη μεγάλη μάζα των οπαδών της, η περίοδος της προεδρίας Γουλανδρή στις αρχές της δεκαετίας του '70 και η τρέχουσα, που ξεκίνησε το 1993 με την ανάληψη της προεδρίας από τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος παρέλαβε έναν διαλυμένο Ολυμπιακό και τον έκανε απόλυτο κυρίαρχο εντός των συνόρων.
Το μεγάλο πρόβλημα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού είναι η διεθνής του παρουσία, που είναι πληθωρική αλλά ισχνή σε διακρίσεις και συχνά αντιμετωπίζεται με σκωπτική διάθεση από τους αντίπαλους οπαδούς. Δεν είναι τυχαίο που οι οπαδοί του θυμούνται ακόμα τη φιλική νίκη με 2-1 επί της μεγάλης Σάντος του Πελέ, που όμως σημειώθηκε το μακρινό 1961. Το 1999 ήταν μια χρονιά ορόσημο, καθώς η ομάδα έφθασε στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ και από καθαρή ατυχία δεν πέρασε στη φάση των ημιτελικών. Πιο εξωστρεφείς είναι οι ομάδες του μπάσκετ, του βόλεϋ και του πόλο, που έχουν στη συλλογή τους ευρωπαϊκούς τίτλους.
ΤΙΤΛΟΙ
Ποδόσφαιρο
  • Πρωταθλήματα Ελλάδος (36): 1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008.
  • Κύπελλα Ελλάδος (23): 1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1968, 1971, 1973, 1975, 1981, 1990, 1992, 1999, 2005, 2006, 2008.
  • Σούπερ Καπ (4): 1980, 1987, 1992, 2007.
  • Βαλκανικό Κύπελλο (1): 1963.