Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Έλληνας όμηρος του πλοίου "Ειρήνη" στην Ινδία μιλάει για τις μαύρες στιγμές που έζησε





Ο Νίκος Καλαϊτζίδης μιλάει για τη δίμηνη ομηρεία του από Σομαλούς. "Η περιπέτειά μας αγνοήθηκε στην Ελλάδα", λέει.

"Βρισκόμασταν σε μεγάλη ψυχολογική πίεση τα 25 άτομα του πλοίου "Ειρήνη", από τα οποία 7 Έλληνες, το διάστημα της δίμηνης, από 9 Φεβρουαρίου έως 7 Απριλίου, ομηρείας μας από Σομαλούς στην θαλάσσια περιοχή της Ινδίας". Αυτά είπε στην "Κάτοψη" ο Φλωρινιώτης ναυτικός Νίκος Καλαϊτζίδης. Και πρόσθεσε: "Μόνο ένας Έλληνας αξιωματικός Νατοϊκού πολεμικού πλοίου μας συμπαραστάθηκε ηθικά. Στην Ελλάδα αγνοήθηκε τελείως η περιπέτειά μας".
Ο κ. Καλαϊτζίδης αναφέρει ότι έξι άτομα όρμησαν με ρεσάλτο οπλισμένα στο πλοίο και τους αιχμαλώτισαν. Όλες αυτές τις ημέρες στερούνταν ακόμη και το φαγητό και ένιωθαν απελπισμένοι από τις δύσκολες συνθήκες ομηρείας. Πάντως, το σημαντικό είναι ότι βγήκαν όλοι αρτιμελείς.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Κάηκε σκάφος στη Ρόδο!




Στις φλόγες τυλίχτηκε τα ξημερώματα, σκάφος οκτώ μέτρων το οποίο ήταν ανελκυσμένο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ακαντιάς.
Άμεσα έφτασε στο σημείο προσωπικό του λιμενικού και άντρες της Πυροσβεστικής που έσβησαν άμεσα την πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο κατάστρωμα.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το μεγαλύτερο αδαμαντωρυχείο του κόσμου!!





Το μεγαλύτερο αδαμαντωρυχείο στον κόσμο βρίσκεται στην Mirna, στην Ανατολική Σιβηρία, στη Ρωσία.
Το ορυχείο έχει 525 μέτρα βάθος και έχει διάμετρο 1.200 m.Το ορυχείο είναι τόσο μεγάλο όπου ο εναέριος χώρος πάνω από το ορυχείο είναι κλειστός για ελικόπτερα, λόγω ορισμένων συμβάντων στα οποία αναρροφήθηκαν από την καθοδική ροή του αέρα. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πόσο μεγάλο είναι δείτε ένα καλό παράδειγμα.

Αυτό το τεράστιο φορτηγό, BELAZ (200-220 ωφέλιμο φορτίο τόνοι) (βλέπε εικόνα 1), μοιάζει με μικρό σημείο στην επόμενη εικόνα (βλ. εικόνα 2). Το φορτηγό στην εικόνα, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, είναι μόνο ένα μικρό σημείο σε σχέση με το ορυχείο διαμαντιών.                                                  




                      

                      

Η πόλη είναι αυστηρά ελεγχόμενη και δεν επιτρέπει σε ξένους να βρεθούν εκεί χωρίς ειδική άδεια.


                       
Το ορυχείο ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1955 από τους σοβιετικούς γεωλόγους Γιούρι Khabardin, Ekaterina Elagina και Viktor Avdeenko. Βρήκαν ίχνη ηφαιστειακών πετρωμάτων κιμπερλίτη που συνδέονται συνήθως με διαμάντια. Η διαπίστωση αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία για την αναζήτηση κιμπερλίτη στη Ρωσία, μετά από πολλές αποτυχημένες αποστολές της δεκαετίας του 1940 και του 1950. Για αυτή την ανακάλυψη, το 1957 στον Khabardin δόθηκε το Βραβείο Λένιν, το οποίο ήταν ένα από τα υψηλότερα βραβεία στη Σοβιετική Ένωση.


                          
Η ανάπτυξη του ορυχείου είχε ξεκινήσει το 1957 σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες κλίματος. Επτά μήνες του χειμώνα ετησίως πάγωνε το έδαφος κάτι που ήταν δύσκολο το χειμώνα, αλλά μετατρέπονταν σε λάσπη το καλοκαίρι. Τα κτίρια θα έπρεπε να είναι πάνω σε πασσάλους, έτσι ώστε να μην βυθίζονται το καλοκαίρι, καθώς η κύρια μονάδα επεξεργασίας έπρεπε να είναι χτισμένη πάνω σε καλύτερο έδαφος και κάποτε η συγκεκριμένη μονάδα βρέθηκε 20 χιλιόμετρα μακριά από το ορυχείο.


                         
                        
                          


Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νότια του Λούξορ , ένα τεράστιο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ', ένα από τα μεγαλύτερα αυτού του Φαραώ που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα... ανακοίνωσε το υφυπουργείο Αρχαιοτήτων. Το φιλοτεχνημένο σε χαλαζίτη γλυπτό, ύψους μεγαλύτερου από 13 μέτρα, βρέθηκε σε επτά κομμάτια στον ταφικό ναό του Αμενχοτέπ Γ' στο Κομ αλ-Χιτάν.

Πρόκειται για ένα από τα δύο αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στη βόρεια είσοδο του ναού, τα οποία πιθανότατα καταστράφηκαν κατά το σεισμό του έτους 27 π.Χ., αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το άγαλμα, του οποίου το κεφάλι δεν έχει ακόμη βρεθεί, είχε από τότε "θαφτεί" κάτω από τη γη.

Το άλλο άγαλμα θα πρέπει να αποκαλυφθεί σύντομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργείου.




"Η αρχαιολογική ομάδα ασχολείται τώρα με τον καθαρισμό, την συλλογή και την αποκατάσταση των επτά κομματιών για να τα ξαναβάλει στη θέση τους, και την αναζήτηση του κεφαλιού του αγάλματος", ανέφερε το υφυπουργείο Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι αυτός ο "πέτρινος" Φαραώ πρόκειται να ξανατοποθετηθεί στη θέση του στην είσοδο του ναού.

Ο Αμενχοτέπ Γ', ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1390 έως το 1352 π.Χ., ήταν πατέρας του Ακενατόν, του "αιρετικού Φαραώ" που θεωρείται πρόδρομος του μονοθεϊσμού, επειδή προσπάθησε να επιβάλει την αποκλειστική λατρεία του Ατόν, και παππούς του Τουταγχαμών.

Ορφανό αρκουδάκι βρέθηκε στα Τρίκαλα και «υιοθέτησε» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ





Αρκουδάκι βρέθηκε χωρίς τη μητέρα του, από κτηνοτρόφο, στα λιβάδια Περτουλίου και εν ώρα βοσκής του κοπαδιού του την Μεγάλη Παρασκευή, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.


Ο κτηνοτρόφος μετέφερε το μικρό αρκουδάκι στη στάνη του και το «φιλοξένησε» σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο από τα σκυλιά του κοπαδιού.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Άγρια Ζωή, του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ειδοποιήθηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου από τον κτηνοτρόφο, ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για την ασφαλέστερη και πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του περιστατικού, με πρόθεση να κρατήσει το ζώο «για να το χαρεί».
Ευτυχώς και για το καλό του ζώου, ο κτηνοτρόφος δέχτηκε τις συστάσεις των ειδικών για την άμεση παραλαβή του ζώου και η επιχείρηση μεταφοράς στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έληξε λίγο μετά την Ανάσταση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.
Η παραλαβή του ζώου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καθώς και τα Αστυνομικά Τμήματα των δύο πόλεων.
Η μικρή «Νίτα», που σημαίνει αρκούδα στα ινδιάνικα, είναι μια θηλυκή αρκουδίτσα, 2,5 μηνών και βάρους μόλις 6 κιλών. Το ζώο, όταν βρέθηκε στο δάσος ήταν εξασθενημένο και πολύ φοβισμένο. Η Νίτα μεταφέρθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στον ίδιο χώρο με τον μικρό John, όπου και δέχεται εντατική περιποίηση και φροντίδα. Δείχνει ήδη πιο δυνατή και ζωηρή από τον θετό αδερφό της, αν και ακόμα λίγο φοβισμένη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των φροντιστών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που βρίσκονται διαρκώς κοντά στα ζώα. Τα 2 μικρά αρκουδάκια ταΐζονται ανά 5ωρο με ειδικό σκεύασμα και μέλι για να τονωθεί η όρεξή τους.
Η ύπαρξη δεύτερης ορφανής αρκούδας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλεί ανησυχία στην Ερευνητική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ καθώς είναι πολύ πιθανό οι μητέρες των αρκούδων αυτών να θανατώθηκαν. Ο φόνος θηλυκών αρκούδων οδηγεί στην απώλεια περισσότερων ατόμων του είδους. Επισημαίνουμε ότι ο φόνος αρκούδας, είδος που τελεί υπό εξαφάνιση, αποτελεί αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Και για τη μικρή Νίτα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα ακολουθήσει ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, δηλαδή, θα αποφευχθεί κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία ώστε να μην αναγνωρίσει τον άνθρωπο ως φίλο αλλά ως διαφορετικό είδος. Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, τα αρκουδάκια θα μεταφερθούν στον Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου και θα παρακολουθούνται με κάμερες. Εφόσον όλη η επιχείρηση κυλήσει ομαλά, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα λίγο πριν το χειμέριο ύπνο, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν ο μικρός John και η Νίτα μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξουν αιχμάλωτες αρκούδες. Στην προσπάθεια αυτή, που αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα, πρωτοποριακό και πολυέξοδο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζητάει την υποστήριξη των πολιτών και των φορέων για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες του εγχειρήματος ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα άτομο αρκούδας από τη φύση αλλά ούτε και ένα κομμάτι της ζωής μας.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ινδονησία: Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιάβα. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.





Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 σημειώθηκε κοντά στο Σιλακάπ της κεντρικής Ιάβας, ανακοίνωσε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Ινδονησίας, προσθέτοντας πως δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Κοντά στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός βρίσκεται διυλιστήριο, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή ότι διακόπηκε η λειτουργία του.

Για να μην σου κλέψουν το ποδήλατο.





Δυστυχώς στις μέρες μας, που χαρακτηρίζονται από δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, η κλοπή ποδηλάτων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο αλλά όχι αναπόφευκτο αν ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες.

Είναι απαραίτητο με την αγορά του ποδηλάτου να αγοράζεται και η κατάλληλη κλειδαριά. Καλό θα είναι να αποφεύγονται κλειδαριές τύπου “συρματόσχοινο” οι οποίες είναι οικονομικές στον να αποκτηθούν αλλά είναι εύκολο στο να παραβιαστούν και να αγοράζονται κλειδαριές τύπου “πέταλο” οι οποίες κάνουν την εγχείρημα του υποψήφιου κλέφτη πιο δύσκολη.
Φροντίζουμε η κλειδαριά να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να μας επιτρέπει εκτός από τον σκελετό να ασφαλίζουμε και την ρόδα(κυρίως την πίσω) καθώς επίσης να μας επιτρέπει να ασφαλίζουμε το ποδήλατο σε κάποιο στερεό αντικείμενο π.χ κολώνα ΔΕΗ.
Φροντίζουμε να κλειδώνουμε το ποδήλατο μας σε μέρη φωτεινά και πολυσύχναστα δημιουργώντας το αίσθημα τον επίδοξο κλέφτη ότι μπορεί να γίνει αντιληπτή η προσπάθεια του.
Αποφεύγουμε να αφήνουμε το ποδήλατο ξεκλείδωτο έστω και αν βρισκόμαστε και 5 μέτρα μακριά από αυτό ή είναι στο πεδίο όρασης μας. Είναι πολύ εύκολο για τον επίδοξο κλέφτη να το καβαλήσει και να εξαφανισθεί προτού εμείς προλάβουμε να αντιδράσουμε.
Αποφεύγουμε να αφήνουμε αντικείμενα και αξεσουάρ του ποδηλάτου πάνω σε αυτό τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα αλλά και κάνουν πιο δελεαστικό το ποδήλατο μας στον επίδοξο κλέφτη.
Φροντίζουμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίζουμε το ποδήλατο μας σε κλειστούς και μη προσβάσιμους από “αγνώστους” χώρους. Η πυλωτή ή το πάρκινγκ της πολυκατοικίας που μένουμε ή της επιχείρησης που εργαζόμαστε αποτελούν χώρους που προσπελαύνονται από διάφορους “άγνωστους” σε εμάς και οι οποίοι μπορούν να επιθυμήσουν το αγαπημένο μας δίκυκλο. Επιθυμητό θα ήταν το ποδήλατο να ασφαλίζεται αν υπάρχει η δυνατότητα σε εσωτερικούς χώρους όπως μία αποθήκη.

Αν παρόλα αυτά το ποδήλατο μας κλαπεί, καλό είναι να κάνουμε ένα έλεγχο στην γύρω περιοχή. Συνήθως οι κλέφτες να κλειδώνουν όχι πιο πολύ μακριά από το σημείο που κλάπηκε το ποδήλατο προκειμένου να το παραλάβουν κάποια στιγμή αργότερα. Επίσης για να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε εντοπίσει το δικό μας ποδήλατο και όχι κάποιου άλλου που τυχαίνει να έχει το ίδιο μοντέλο ποδηλάτου με εμάς είναι επιθυμητό να έχουμε σημειώσει τον αριθμό σκελετού(βρίσκεται συνήθως κάτω από το σημείο περιστροφής των πεταλιών) προκειμένου να κάνουμε εξακρίβωση καθώς επίσης να έχουμε καταγράψει (φωτογραφία) τυχόν ιδιαιτερότητες του ποδηλάτου π.χ γρατσουνιές. Σαν τελευταία κίνηση που πρέπει να κάνουμε αν και σπάνια επιφέρει αποτελέσματα είναι να μεταβούμε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να κάνουμε δήλωση κλοπής.
 




Τη μια ημέρα εμφανίστηκαν ρωγμές στο κτίριο αυτό στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι ένοικοι ανησύχησαν και κάλεσαν τις αρχές.... Αποφασίστηκε η εκκένωσή του. Την επομένη έγινε αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία.
Οι 28 οικογένειες που μένουν εκεί, έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να πάρουν ούτε τα απαραίτητα. Αυτό φαίνεται και από τα ρούχα που είναι απλωμένα στο μέρος του κτιρίου που είναι ανέπαφο.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι προκάλεσε το κακό. 'Ομως πληροφορίες λένε οτι μάλλον φταίνε οι κακοτεχνίες αφού δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Τώρα το κτίριο φρουρείται αφού κάποιοι παρά την εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο θέλουν να μπουν να πάρουν τα πράγματά τους.




Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Βουλγαρία: Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι





Διεκόπη σήμερα η λειτουργία του μοναδικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού, ανακοίνωσε η διεύθυνση του σταθμού.

Ο πυρηνικός σταθμός θα εφοδιαστεί με νέες ράβδους πυρηνικού καυσίμου κατά τις εργασίες αυτές συντήρησης, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο σταθμός του Κοζλοντούι βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σόφια.
Βάσει των όρων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Βουλγαρίας το 2007, η Σόφια έπρεπε να διακόψει μόνιμα τη λειτουργία των τεσσάρων παλαιότερων αντιδραστήρων του σταθμού, αφήνοντας να λειτουργούν μόνον δύο αντιδραστήρες.

Η Βουλγαρία σκοπεύει τώρα να κατασκευάσει, μαζί με τη Ρωσία, έναν νέο πυρηνικό σταθμό κοντά στην πόλη Μπέλενε. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από το κόστος της κατασκευής του σταθμού.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Μεγάλο Σάββατο θα ηχήσει η καταραμένη σάλπιγγα!





Βρέθηκε το 1922 στον τάφο του Τουταγχαμόν, κάποιοι 17 χρόνια μετά δοκίμασαν αν "δουλεύει" αν βγάζει δηλαδή ήχο.
Η σάλπιγγα ήχησε και λίγο μετά ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Κάποιοι τη δοκίμασαν ξανά... λίγο πριν ξεσπάσει ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου... Καταραμένη είπαν, κι αυτή όπως τόσα άλλα που συνδέονται με τον τάφο. Δεν είναι τυχαίο λένε ότι με το που την άγγιξαν τα χέρια ενός αρχαιολόγου για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια μέσα στον τάφο... έσπασε!

Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τη "δίδυμη αδελφή της" κάποιοι θέλησαν να την κλέψουν από το μουσείο του Καΐρου την ώρα που οι ταραχές έκαναν το αίμα να ρέει στους δρόμους της πόλης...
Τώρα κάποιοι θέλουν να την ξαναδοκιμάσουν. Το Μεγάλο Σάββατο η σάλπιγγα θα ηχήσει και πάλι χάρη σε ένα πρόγραμμα του BBC που όχι τυχαία λέγεται "Ghost Music".
Το BBC άλλωστε έχει το προνόμιο να κατέχει την μοναδική ηχογράφηση της φαραωνικής σάλπιγγας, που είχε γίνει το 1939 στο Μουσείο του Καΐρου.

Όπως δημοσιεύει "Το Βήμα" "η ηχογράφηση του BBC ήταν μία εντελώς εξαιρετική περίπτωση, αφού χρειάσθηκε πρώτα να πεισθεί η αιγυπτιακή Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ το πρόγραμμα είχε αναλάβει να παρουσιάσει σε περίπου 150 εκατομμύρια ακροατές ο πρωτοπόρος ραδιοφωνικός παραγωγός Ρεξ Κίτινγκ. Παρών εξάλλου ήταν και ένας από τους τελευταίους επιζώντες της ομάδας Κάρτερ, ο Αλφρεντ Λούκας, ο άνθρωπος που πραγματοποίησε την αποκατάσταση των θησαυρών του Τουταγχαμόν. Πέντε λεπτά όμως πριν να ηχήσει η σάλπιγγα το μουσείο βυθίστηκε στο σκοτάδι και όπως περιέγραψε αργότερα ο Κίτινγκ είδε στο φως των κεριών τον Λούκας, που ενώ προσπαθούσε να είναι ψύχραιμος, το χέρι του έτρεμε...
Γιατί;
Ο Λούκας ήταν παρών και στη πρώτη απόπειρα, που είχε γίνει για να παίξει η ασημένια σάλπιγγα στην Αίγυπτο μπροστά στον βασιλιά Φαρούκ και τότε το πολύτιμο αντικείμενο έσπασε, πιθανώς λόγω του σύγχρονου επιστομίου που χρησιμοποιήθηκε, όπως θεωρήθηκε από τους ειδικούς. Αλλά και ο ίδιος ο Λούκας έπεσε και χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. Το όργανο όμως επισκευάστηκε. Όσο για την αναπαραγωγή του BBC, ο μουσικός που είχε επιλεγεί για αυτή τη θρυλική εκπομπή ήταν ένας στρατιώτης, μέλος μπάντας, ονόματι Τζέιμς Τέιπερν."